Project Description

Ola Czapla-Oslislo – urodzona jeszcze w czasach kulinarnego kryzysu (mroźna zima 1980 roku) i słodyczy z zagranicznych paczek. Interesuje się wszystkim, co związane z konsumowaniem życia. Od 7 lat pisze recenzje kulinarne i kulturalne w „Gazety Wyborczej”. Prowadzi także blog „Ostryga” na temat spraw kulinarnych Śląska i okolicznych zakątków świata. Czasem gotuje, ale najczęściej jada na mieście. Przyznaje się do całkowitego niepicia kawy oraz miłości do czekoladek z miętowym nadzieniem.

Poza życiem dziennikarskim na co dzień pracuje w kadrze zespołu Design Silesia oraz prowadzi zajęcia ze studentami kulturoznawstwa. Z wykształcenia jest teatrolożką (ukończyła studia doktoranckie i jest w trakcie pisania pracy na temat szwedzkiej dramaturgii). Przygotowuje się też do obrony pracy w interdyscyplinarnej grupie na studiach podyplomowych Design Management w Poznaniu. Prowadzi także od lat pierwszy na Śląsku prywatny klub książki Squad Liter.

Zdecydowanie woli pisać niż mówić, jednak na TEDzie postanowiła przed publicznością rozwikłać zagadkę „Kto zabija polską kuchnię?”. Na zdjęciu ukrywa się za własnym, hodowanym, rozwijającym się rozmarynem, który na katowickim balkonie obgryzają dwa koty: Bazylia i Merlin.